blog-2

1. Design Systemen

Ontwerpsystemen zijn een verzameling van onderling verbonden patronen, richtlijnen en best practices die ontwerpers helpen om consistente en samenhangende interfaces te creëren. In 2023 worden ontwerpsystemen steeds populairder omdat ze de mogelijkheid bieden om het ontwerpproces te versnellen, de samenwerking te verbeteren en consistentie tussen verschillende apparaten en platforms te garanderen.

portfolio-9

Ontwerpsystemen bevatten meestal een set ontwerprichtlijnen, een bibliotheek met UI-componenten en een set documentatie die ontwerpers helpt begrijpen hoe ze het systeem moeten gebruiken. Door een ontwerpsysteem te gebruiken, kunnen ontwerpers snel en eenvoudig nieuwe interfaces maken die consistent zijn met de rest van het ontwerp.

2. Geavanceerde prototype gereedschappen

Prototyping tools zijn al geruime tijd beschikbaar, maar in 2023 worden ze steeds geavanceerder en krachtiger. Met deze tools kunnen ontwerpers snel en eenvoudig interactieve prototypes van hun ontwerpen maken, die getest en verfijnd kunnen worden voordat de daadwerkelijke ontwikkeling begint.

Enkele van de meest opwindende nieuwe prototyping tools zijn Figma, Sketch en InVision Studio. Met deze tools kunnen ontwerpers complexe interacties, animaties en micro-interacties maken, die kunnen helpen om hun ontwerpen tot leven te brengen.

product-2

3. AI-gestuurde tools voor webdesign

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in webdesign en in 2023 zien we de opkomst van een reeks AI-ondersteunde ontwerptools. Deze tools maken gebruik van machine learning-algoritmes om ontwerpers te helpen effectievere en aantrekkelijkere interfaces te creëren.

Enkele van de meest opwindende AI-ondersteunde ontwerptools zijn Adobe Sensei, Sketch2Code en The Grid. Adobe Sensei gebruikt AI om ontwerpers te helpen terugkerende taken te automatiseren en ontwerpaanbevelingen te doen op basis van gegevens. Sketch2Code is een tool van Microsoft waarmee ontwerpers handgetekende schetsen kunnen omzetten in werkende HTML-code. The Grid is een AI-gestuurde websitebouwer die automatisch websites ontwerpt en bouwt op basis van de input van de gebruiker.

Enkele van de meest opwindende AI-ondersteunde ontwerptools zijn Adobe Sensei, Sketch2Code en The Grid. Adobe Sensei gebruikt AI om ontwerpers te helpen terugkerende taken te automatiseren en ontwerpaanbevelingen te doen op basis van gegevens. Sketch2Code is een tool van Microsoft waarmee ontwerpers handgetekende schetsen kunnen omzetten in werkende HTML-code. The Grid is een AI-gestuurde websitebouwer die automatisch websites ontwerpt en bouwt op basis van de input van de gebruiker.

4. Raamwerken voor responsief ontwerp

Responsive design is tegenwoordig een standaardonderdeel van webdesign, maar in 2023 zien we de opkomst van nieuwe responsive design frameworks die het gemakkelijker dan ooit maken om responsieve interfaces te maken.

Enkele van de populairste raamwerken voor responsief ontwerp zijn Bootstrap, Foundation en Materialize. Deze frameworks bieden een set vooraf ontworpen UI-componenten die zijn geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en schermformaten. Door een responsieve design framework te gebruiken, kunnen ontwerpers snel en eenvoudig interfaces maken die er geweldig uitzien op elk apparaat.

5. Modulaire ontwerptools

Modulair ontwerp is een ontwerpbenadering waarbij interfaces worden gemaakt uit een reeks verwisselbare modules. In 2023 zien we de opkomst van een reeks modulaire ontwerptools die het gemakkelijker dan ooit maken om modulaire interfaces te maken.

Enkele van de meest opwindende modulaire ontwerptools zijn Modulz, Blocs en Webflow. Modulz is een ontwerptool waarmee ontwerpers modulaire interfaces kunnen maken door vooraf ontworpen modules te combineren. Blocs is een op de Mac gebaseerd ontwerpprogramma waarmee ontwerpers modulaire interfaces kunnen maken met behulp van een drag-and-drop interface. Webflow is een webgebaseerd ontwerpprogramma waarmee ontwerpers modulaire interfaces kunnen maken met behulp van een reeks vooraf ontworpen modules.

6. CSS grid en flexbox

CSS grid en flexbox zijn lay-outtechnieken waarmee ontwerpers complexere en dynamische lay-outs kunnen maken met CSS. In 2023 worden deze technieken steeds breder toegepast omdat ontwerpers op zoek zijn naar manieren om meer aantrekkelijke en dynamische interfaces te maken.

Met CSS grid kunnen ontwerpers complexe rasterlay-outs maken die zich aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten. Met Flexbox kunnen ontwerpers flexibele en dynamische lay-outs maken die zich aanpassen aan verschillende inhoud en schermformaten.

7. Visuele tools voor samenwerking

In 2023 beschikken webdesigners over een reeks opwindende nieuwe tools voor visuele samenwerking. Deze tools maken het eenvoudiger dan ooit om samen te werken aan ontwerpprojecten, feedback te delen en in realtime samen te werken.

Enkele van de meest opwindende tools voor visuele samenwerking zijn Miro, Figma en InVision. Miro is een platform voor visuele samenwerking waarmee ontwerpers digitale whiteboards kunnen maken, ideeën kunnen delen en in realtime kunnen samenwerken met teamleden. Figma is een webgebaseerde ontwerptool waarmee ontwerpers in realtime kunnen samenwerken aan ontwerpprojecten. InVision is een ontwerpplatform dat een reeks samenwerkingstools bevat, waaronder commentaar, aantekeningen en live delen.

Met deze tools kunnen ontwerpers effectiever samenwerken met hun teams, hun klanten en andere belanghebbenden. Ze kunnen ontwerpen delen, feedback geven en wijzigingen aanbrengen in realtime, wat het ontwerpproces kan versnellen en ervoor kan zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.

Een ander belangrijk aspect van visuele samenwerking is toegankelijkheid. In 2023 zien we een grotere focus op toegankelijkheid in webdesign, en dit omvat ook toegankelijkheid in visuele samenwerkingstools. Veel van deze tools hebben nu functies die ze toegankelijker maken voor mensen met een handicap, zoals schermlezers, sneltoetsen en instellingen voor kleurcontrasten.

Al met al vormen visuele samenwerkingstools een cruciaal onderdeel van het moderne ontwerpproces en in 2023 worden ze geavanceerder en krachtiger dan ooit. Door deze tools te gebruiken, kunnen ontwerpers effectiever samenwerken, aantrekkelijkere interfaces creëren en ervoor zorgen dat hun ontwerpen voor iedereen toegankelijk zijn.